Trondheim Calling | 180 minutter til platekontrakt

180 minutter til platekontrakt

Foto: Christian Zervos

Folk jobber ofte i mange år for å få platekontrakt. Slik ble det ikke for Mugisho. I oktober slapp han debutsingelen «Milano», låta som fikk han signet bare tre timer etter at han sendte den inn til plateselskapet.

Hva skjedde med «Milano»?

– Det er sinnsykt deilig for meg å ha en debutsingel som har gjort det så bra. Den ble listet på P3 med en gang, og jeg fikk vite at den er på A-lista nå. 

Låta har over 300.000 streams på Spotify. Hvorfor?

– Milano er pop-musikk med hint av hip-hop og urban. Det er ikke for avanserte melodier. Enkel catchy, feelgood musikk som låter litt annerledes. Det høres nytt ut. Jeg føler at ingen andre har det samme soundet, og jeg tror kanskje at det er derfor låta har funket så bra.

Musikken din er jo ganske lett å like?

– Det virker sånn!

For du ble jo signet samme dag som du sendte inn låta?

– Ja, det er den sykeste dagen i mitt liv. Jeg satt i forelesning, hørte på foreleseren og tenkte på andre ting. Plutselig bestemte jeg meg for å gunne på, så jeg sendte låta til flere plateselskaper. Låta var egentlig et prosjekt jeg hadde i forbindelse med en eksamen.

Så fra skoleprosjektet ble det platekontrakt?– Ja. Det er latterlig å tenke på. Jeg kunne ikke la låta ligge på harddisken med en karakter fra læreren og that’s it. Så jeg sendte den inn til blant annet Warner og fikk svar umiddelbart. Tre timer senere satt jeg på kontoret til Warner. 

Jeg er glad jeg ikke husker så mye av det, men det hender at jeg drømmer om landet mitt.

Mugishos livshistorie viser hvordan livet, gang på gang, kan ta dramatiske vendinger. Bak Mugisho står en familie på ti. Syv søsken, mor og far. Foreldrene hans var på besøk i Norge da det brøt ut krig i landsbyen hvor familien bodde. Mugisho og hans søsken var plutselig alene i et krigsherjet land. Selv om han var liten og ikke husker mye fra den tiden så har det satt sine spor.

– Det var helt krise. Det tok ett og et halvt år før vi kom oss til Norge. Ett og et halvt år uten foreldrene mine. Jeg er glad jeg ikke husker så mye av det, men det hender at jeg drømmer om landet mitt. Jeg greier ikke å sette ord på det. Det er som om jeg har vært på noen av de stedene jeg drømmer om. Som om det ligger i underbevisstheten.

Det var en lang og slitsom vei fra Kongo til Lillestrøm. Familien fikk god hjelp til å starte et nytt liv i Norge og gospel var en av de tingene familien fortsatte med da de kom til Norge.

–Vi er så mange i familien så vi startet like godt vårt eget familiekor. Vi sang afrikanske lovsanger som vi hadde oversatt til norsk.

Foto: Stephen Butkus

Har familien inspirert deg til å studere musikk?

– Ja. Jeg var litt usikker på hva jeg skulle studere og om jeg i det hele tatt skulle gjøre det. Slik jeg ser det så tok jeg et livsviktig valg. Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag om jeg ikke hadde valgt å studere musikk.

Du behersker mye innenfor musikk, både som produsent og artist. Det kan ikke bare være noe du har lært på skolen, du har jo et talent?

– Musikken har alltid vært en stor del av meg. Jeg startet med musikkproduksjon på ungdomsskolen. Da dreiv jeg stort sett med hip-hop og rap. Jeg mekket beats til kompisene. Plutselig sa alle at det jeg laget var dritbra, og det gjorde at jeg ville studere det.

Du har hatt en pangstart på solokarrieren din. Hvilke forventninger har du til tiden som kommer?

– Jeg håper at jeg kan fortsette langs den samme veien jeg går nå. Tilbakemeldingene er at musikken er bra, og at jeg bør jobbe videre med det soundet som preger debutsingelen. Jeg vil bygge artistkarrieren, lage enda bedre musikk.

Ramon - kjent fra The Stream - er en av de du har laget musikk for. Du har hatt suksess som produsent også?

– Ja, han er en av flere jeg har laget musikk for, og The Stream-konseptet har blitt stort så jeg får virkelig vist hva jeg er god for. Det er godt å ha flere ben å stå på.

Hva skjer nå?

– Nå planlegger jeg livekonserter og gleder meg som en unge til å spille live!

Mugisho spiller fredag 21.00 på Rockheim Scene.
Tilgjengelighet

Vi bruker informasjonskapsler og analyserer besøk. Les vår personvernserklæring.