Trondheim Calling | Allting går - stundom går det skjevt

Allting går - stundom går det skjevt

Foto: Torleif Kvinnesland

Trondheim Calling tok en prat med gjengen i Stundom Records som har som mål å få spredt trøndersk hiphop i så mange format som mulig og preservert for all evig tid.

Erlend: Det begynte i 2013 med at vi ville ha et label for å gi ut våre egne prosjekter, både jeg og Martin hadde samarbeidet med flere folk før og vi trengte en plass å gi ting ut.

Martin: Det handlet litt om å sitte på egne rettigheter, å ha kontroll over egen musikk.

Erlend: Martin fikk en T-skjorte av mora si som hadde vært på Hamsun-museet i Bodø, hvor det stod «Allting går. Stundom går det skjevt».

Martin: Når vi fant på navnet Stundom Records så vi at dette bli noe mer. Det lå noe i navnet.  Alt går, selv om det ikke går så bra.

Aleksander: Dårlig stemning er også stemning.

Bård: Jeg liker det gammelmodige i ordet Stundom.

Ikke sant. Styrelederen vår liker ordet lagom. Men han er svensk. Fortell om de første utgivelsene? 

Aleksander: Første utgivelsen var Oppkast Ala Kart med albumet Uhøytidelig hvor Erlend produserte mange av beatsene og instrumental EP´n beats Vol 1 med Erlend Smithee.

Erlend: Jeg har alltid vært glad i instrumentalmusikk, det er artig å prøve og lage en scene for instrumental Hip-Hop. Som første aktør i Norge arrangerte vi en egen kveld med bare beats/instrumental. Harald Kindseth sin instrumentalskive «Ocean Bree» er også den mest streama utgivelse til nå. Den ga vi også ut på minnepenn.

Så dere gir ut på flere ulike format?

Martin: Vi har gitt ut på minnepinne, CD, Vinyl, kassett og digitalt.

Tarjei: Neste blir VHS!

Bård: Neste musikkvideo fra oss kommer bare på movieboks!

– Jeg er veldig glad i vinylen som format, det vi gir ut preserveres for all framtid, liker tanken på at vi kan ta fram skivene om 50 år og vise hvordan hiphop i Trondheim låt i 2017.
(Saken fortsetter under bildet)
Foto: Torleif Kvinnesland

Ah, det glade nittitallet! Da platebransjesjefene i Norge gikk med frakk og cowboyhatt og tjente store penger på å selge CD-skiver. Hvordan driver man label i 2016?

Erlend: Får fint til å drive label, men en tjener ikke noe penger på det.

Bård: Alle har day-jobs. Vi er litt inspirert av hvordan de driver Stones Throw (Red merk: Amerikansk uavhengig hip-hop selskap)

Aleksander: Ja, istedenfor å pushe enkeltartister mot bransjen og bruke energien der, bygger vi heller vår egen merkevare og vårt eget univers og har overskudd til å få gitt ut mye forskjellig.

Martin: Er litt familie-greie, man må like folka en jobber med.

Aleksander: Jeg er veldig glad i vinylen som format, det vi gir ut preserveres for all framtid, liker tanken på at vi kan ta fram skivene om 50 år og vise hvordan hiphop i Trondheim låt i 2017.

Martin og Erlend har musiker og produsentbakgrunn. Hvordan ble Aleksander en del av Stundom?

Aleksander: Jeg leide inn Erlend og Harald til Trondheim Elektroverksted (TEV)-workshop om Hvordan å lage beats basert på samples høsten 2015. Jeg har alltid hatt en barnslig drøm om å drive label. Og så spurte Martin og Erlend om jeg ville være med.

Erlend: Vi er rappere og produsenter men ville jobbe mer seriøst, Aleksander tok med seg viktige evner inn som det å drive promotering, skrive søknader og være litt feskhandler! Martin: Det er mye oppi hodet til han Feskhandler Torske! 

Foto: Torleif Kvinnesland

Vi har inntrykk av at feskhandler torske har hatt nok å gjøre i 2016?

Aleksander: Joda, vi har gitt ut 11 utgivelser i 2016 og vi tok over eget studio i Ila i november. Vi har også arrangert 6 Stundom Sessions i år, 5 kvelder i Trondheim og 1 i Oslo.  

Fortell mer om Stundom Sessions?

Aleksander: Det er ikke noen eksisterende hiphop-scene i Trondheim nå slik det har vært tidligere som 2XH og miljøet rundt Konsept, så målet og planen er å ordne en arena for Hiphop-arrangement. Prøve å lage grobunn for samarbeid mellom de som liker denne musikken. Vi har både hatt lokale artister som Wonder The Boy på scenen, og artister fra andre byer i på de ulike kveldene i 2016.

Videre ønsker vi at Stundom Sessions skal være litt nomade, være litt her og der. Til nå har vi hatt arrangement på Kudos i Mellomveien, DIGS, Lobbyen Byscenen Anneks og Dattera til Hagen i Oslo.

Erlend: Vi skulle egentlig være fast konsept på Familien, hvor det var perfekt størrelse og god stemning, når de gikk konk, ble vi tvunget til en nomadetilværelse. Vi arrangerte faktisk en av de siste konsertene på Familien.  

Tarjei: Ironisk nok var jeg DJ siste kvelden BrukbarBlæst hadde åpent etter konserten med Beacon.  

– Det handler om det gode liv, god mat, gode venner, eksklusivitet, Kashmir og slike liksom.

Ja fortell mer om hvem og hva Gourm£t er? Beslekta med Ga$stromat?

Martin: Vi hadde lyst å lage en trap-gruppe, og ble stifta på en hyttetur på Røros med mye god mat og drikke.

Bård: Nei, Erlend laget noen trap-beats før det!

Erlend: Det som er greia er at vi har en middagsklubb, hvor vi møtes gjerne etter lønning for å lage veldig god mat og drikke. Gjengen dro på hyttetur til Røros, og allerede på veien opp var ideen om Gourm£t en realitet.

Bård: Middagsklubben prøver å overgå hverandre hver gang, ofte en havner i fosterstilling i sofaen etterpå med oppkneppa bukse.

Martin: Det handler om det gode liv, god mat, gode venner, eksklusivitet, Kashmir og slike liksom.

Bård: Når vi satte akkurat den nisjen som utgangspunkt for Gourmet, så var det plutselig mye enklere å skrive tekster.

Martin: Gourm£t har faktisk fått sin Nemesis allerede. Han kaller seg for Chicken burger dawg. Han har ei låt på Soundcloud som heter «Skjer ut såm n bash». Han er baksida av Gourmet-medaljongen. Spiser ikke medaljong.

Gutta holder Stundom Sessions på Diskoteket fredag 3. februar under Trondheim Calling med Fejl&Daler, Oppkast Ala Kart og Hella Rev og Gourm£t. Sistenevnte er også demoartist og spiller på Rockheim torsdag 2. februar sammen blant annet Ivan Ave.

Stundom Records: 

  • Trondheimsbasert plateselskap som ble startet opp i 2013.
  • Gir ut hiphop både i instrumental-form og med vokal. 
  • Hjem til artister som Kjartan Gaulfossen & Erlend Smithee, Oppkast Ala Kart, Erik De Torres, Vegard Hella og Harald Kindseth.
  • Gitt ut 25 utgivelser til nå. 
  • Jobber på dugnad.
Tilgjengelighet

Vi bruker informasjonskapsler og analyserer besøk. Les vår personvernserklæring.