Trondheim Calling | BAYA: «Oslo - Harlem - Trondheim»

BAYA: «Oslo - Harlem - Trondheim»

Andrew Baardsen (28), kjent som produsent Baardsen og gitarist i både Eye Emma Jedi og LOVESPEAKE, satser nå fult og helt på sitt eget prosjekt, BAYA.

Han sier han må holde tunga rett i munnen. En ny konstellasjon igjen. Det skjer hver gang han skal spille. Bandoppsettet endrer seg alltid, og han prøver å finne ut av det. På Trondheim Calling står han på scenen helt alene. Det er nytt. 

– Dette har jeg aldri gjort før. Jeg er en bandgutt og har derfor alltid hatt noen på scenen med meg som kan bekrefte at det jeg presterer er bra. Denne BAYA-greia lever sitt eget liv. Nå skal jeg stå alene, men neste gang blir vi kanskje ti stykk på scene. 

BAYA begynte å gi ut musikk våren 2016, og med sine tre singler har han begynt å få fotfeste i bransjen. Både nasjonal og internasjonal presse har latt seg imponere av hans eksentriske «artsye» musikk. «Oslo - Harlem» er en dobbelt EP som han gir ut på sitt eget label. Et konseptalbum der han kombinerer lyd og visuelle elementer.

– Albumet handler om de siste tre årene. Fra da jeg møtte pappa for første gang. Det handler om kultur og indentitet. Nå ser jeg tydelig hvem jeg er, og den oppdagelsen prøver jeg å fange i musikken jeg lager, forteller Andrew.

Du sier du er en bandgutt. Hva skjedde med Eye Emma Jedi, og hva skjer med LOVESPEAKE?

– Eye Emma Jedi er lagt på is, og i LOVESPEAKE er jeg produsent av førsteskiva og gitarist i bandet. BAYA er det eneste prosjektet jeg styrer per idag. Det er første gangen jeg har gjort noe som bare handler om meg. BAYA har blitt det viktigste jeg holder på med. Jeg elsker det soundet jeg har klart å skape med BAYA. Det er unikt, og jeg digger tanken på at ingen andre høres ut som meg.

Den visuelle opplevelsen av BAYA live var i utgangspunktet noe sært og smalt, men det har gjort at folk har lagt merke til han. Maskene på scenen er ansiktet til plata, lysene og liveshowet skiller han ut. BAYA og John Christian Apalnes har kastet kunst og musikk i en vaskemaskin, og ut kommer visuals som fungerer særdeles godt live.

– Jeg vil skille meg ut fra alt som er på radioen nå. Det nordiske uttrykket der alle synge om «the sky», «the starlight», «the woods and the mountains and the wind and the deep blue ocean».. Hva er det de snakker om egentlig? Jeg mener at det finnes flere metaforer. Denne plata uttrykker like mange følelser og store tanker, men jeg har forsøkt å bryte det ned. Jeg synger om at jeg ble født i 1988 og hvor sårt det er at pappa aldri tok kontakt. Det er skummelt å si ting rett ut. Dette er ikke et lyrisk album, men det er tanker og linjer satt sammen.

Hvordan blir det å spille på Trondheim Calling?

– Det er lættis at alt jeg gjør forandrer seg, og nå når jeg skal skal spille på Diskoteket på et function one-anlegg, typisk klubb-PA, så kommer publikum til å høre alle detaljene i produksjonen. Det blir helt rått. Det blir spennende å høre lyden i et tett rom med bra anlegg. Du kommer til å føle at du er «i» musikken.

Hva kan vi forvente av BAYA i 2017?

– Jeg går inn i 2017 med en følelse av at samme hva som skjer så er jeg på et trygt sted der jeg kan konsentrer meg å lage ny musikk. Jeg gleder meg å vise dere hva jeg kan.

Andrew aka. BAYA spiller på Diskoteket lørdag 4. februar kl. 21.00

Tilgjengelighet

Vi bruker informasjonskapsler og analyserer besøk. Les vår personvernserklæring.