Trondheim Calling | En helg med ny norsk musikk for alle og enhver!

En helg med ny norsk musikk for alle og enhver!

Foto: Kristin Slotterøy

Når Trondheim Calling for første gang inntar hele Trondheim sentrum så er ønsket å lage en festival som hele byens befolkning kan ta del i.

I tillegg til festivalprogrammet hvor man kan oppleve 115 billetter på en og samme billett, har vi fått med oss masse flinke folk for å sørge at det handler om norsk musikk i hele Trondheim sentrum denne helgen!

Cinemateket byr på musikkrelatert kinovisning hver dag, Rockheim byr på utstillingsåpning, på Brygga Studio kan du bli med på en eksklusiv live innspilling i studio og på Trondheim Biblioteket blir det musikkprogram for barn og unge med blant annet barnekonsert med Pom Poko og spennende musikklitterære samtaler.

I Samarbeid med Kirkens Bymisjon blir det også gratiskonserter i vår Frue Kirke lørdag ettermiddag med Natalie Sandtorv, Temporary og Simen Mitlid.

Noen av arrangementene er gratis, mens på andre krever egen billett.

Filmvisninger på Cinemateket

Jag etter vind

Torsdag 1. februar kl 18.00 - 19.30
Billetter: 90/60 (medl.)/0 (A-medl.)

Rune Denstad Langlos andre spillefilm Jag etter vind utspiller seg i Åfjord på Fosen, blant annet rundt Strandbaren på Stokkøya. Filmmusikken er komponert av Ola Kvernberg, som vant både Amanda og Kanonprisen for arbeidet, som Ola skal fortelle mer om på Trondheim Callings første konferansedag. 

Cocks & Crosses - Musikken som ikke ville dø

Fredag 2. februar kl 18.00 - 19.15
Billetter: 90/60 (medl.)/0 (A-medl.)

I mai 2014 fikk Årabrot-vokalist Kjetil Nernes beskjed fra legen om at han hadde strupekreft. Han var ikke optimistisk på egne vegne, men reiste på turné med Årabrot og startet innspilling av ny plate. Filmskaper André Løyning fulgte Nernes i halvannet år, hjemme i Djura i Sverige der han bor sammen med Karin Park, og i studio med Steve Albini. Dokumentarfilmen hans vises på Cinemateket samme kveld som Årabrots konsert på Trondheim Calling, og filmen introduseres av Kjetil Nernes.

Lost in France

Lørdag 3. februar kl 16.00 - 18.00
Billetter: 90/60 (medl.)/0 (A-medl.)

Lost in France av irske Niall McCann er en dokumentar som tar oss med til Glasgow 90-tallet, og til miljøet rundt plateselskapet Chemikal Underground. Indiebandet The Delgados startet og drev labelen helt på egen hånd, og signerte lokale band som Mogwai og Arab Strap. Delgados-medlem Paul Savage er fortsatt "husprodusent" hos Chemikal Underground, og han har også jobbet med trønderske musikere. Til visningen har vi inviterte noen av disse, bl.a. Michael F. Duch fra AMOR og medlemmer fra Soup. 

Barneprogram på Trondheim Folkebibliotek

SLAM!poesi-workshop (8-12 år)

Lørdag 3. februar kl 12.30 - 14.30
Krever påmelding: 
https://tfb.hoopla.no/sales/slam

La oss lage mikropoesi sammen! På SLAM!poesi-workshop leter vi fram fine rim og kjenner på hvordan det er å si dikt høyt. Vi lager våre egne mikrodikt og fremfører for hverandre etterpå. Kurset ledes av Cecilie Wold Andersen. Cecilie er student ved Forfatterstudiet i Tromsø og har bidratt med tekster til flere antologier. Hun ble i november kåret til Nord-Norsk mester i slampoesi, og hun har deltatt i NM i smalpoesi i Oslo.

Foto: Kristin Slotterøy

Pom Poko presenterer norsk musikkhistorie (4-10 år)

Lørdag 3. februar kl 14.00 - 15.00
Gratis inngang (NB. Forbeholdt barn! / Voksne kun adgang i følge med barn)

20 sanger går igjen i norske barnehager, flesteparten laget før 1960 melder Aftenposten. Barnehageforskere mener på sin side at barn har kapasitet til å lære mer enn bare ”Bæ bæ lille lam”. Trondheim Calling er en festival som ønsker å gi konsertopplevelser med ny norsk musikk til publikum i alle aldre. Derfor har vi gitt kometbandet Pom Poko utfordringen om å gjøre en spesialkonsert for barn under Trondheim Calling hvor de skal spille sine unike versjoner av låter som har vært viktige i utviklingen av norsk musikkhistorie. 

Musikklitterært program på Trondheim Folkebibliotek

Historien om norske gitarer

Torsdag 1. februar kl 18.00 - 19.00
Gratis inngang

Med boken Norske gitarer (Jæren forlag, 2017) presenteres for første gang historien om norske gitarer, og de som laget disse. Forfatter Asgaut Steinnes er Norges fremste ekspert på området, og har laget en dokumentasjon gjennom bilder og tekst av den håndverksmessige siden av norsk gitarproduksjon, fra ca. 1790 og fram til i dag. Asgaut vil fortelle om arbeidet med boken i en samtale ledet av Skjalg Raaen (Åge og Sambandet). I tillegg vil Andreas Aase, Magnus Børmark (22, Gåte), Arnt Rian og Kristoffer Lo komme med sine betraktninger om gitaren som instrument i et historisk og musikalsk perspektiv. 

Hvordan går det med samisk musikk, sånn egentlig?

Lørdag 3. februar kl 15.30 - 16.30
Gratis inngang

Mari Boine banet veien, men er i dag ikke alene om å trone på den samiske musikkhimmelen. Aldri før har samisk musikk holdt så høyt nivå i så mange sjangere, og gjort det så godt på det internasjonale markedet.  Hva er potensialet for samisk musikk som eksportvare og hva skal til for at det norske markedet kjøper mer samisk musikk? Eller er samisk musikks hovedmarked utelukkende internasjonalt?

Norsk PopPoesi med Mona B. Riise

Lørdag 3. februar kl. 17.00-18.00
Gratis inngang

Med en helt rykende fersk bok i bagasjen kommer Mona B. Riise til Trondheim folkebibliotek for å snakke om sangtekster; både sine egne favoritter og de tekstlinjene som har blitt som nasjonalskatter å regne. Boken Norsk PopPoesi (Pax forlag, 2017) er en samling poetiske høydepunkter fra norsk pop, rock og rap presentert av Mona. Denne lørdagen vil hun, i samtale med bl.a. Jonas Skybakmoen, snakke om låtskriving, tekstenes betydning i en låt og hvorfor noen tekster overlever generasjon etter generasjon.   

1979(voksen)

Fredag 2. februar kl. 18.00 - 19.00
Gratis inngang

Opplev Sverre Knudsen (The Aller Værste!) i samtale med Ole Jacob Hoel. Utgangspunktet for samtalen er Knudsens egen bok, 1979 (Aschehoug, 2015), som forteller historien om hvordan han selv fant sin identitet og tilhørighet i det tiåret som, ifølge Knudsen, la fundamentet for det samfunnet vi har i dag. Hva gjorde at han selv ble musiker og hvilke krefter hadde innflytelse på hans valg? Kan inntrykkene, opplevelsene og påvirkningene han opplevde på noen som helst måte gjenkjennes i det dagens unge musikere opplever – eller er det en helt annen verden?  

1979 (VGS)

Fredag 2. februar kl. 11.00 - 12.00
Gratis inngang

Året 1979 ble et stort vendepunkt for flere enn Sverre Knudsen og bandet hans, The Aller Værste! Da musiker og forfatter Knudsen ville skrive en bok om året da punken kom til Norge, revolusjonerte rocken og skapte en helt ny gjør-det-selv-kultur, oppdaget han at omveltningene dette året handlet om mye mer enn rock ‘n’ roll: Fundamentet for det samfunnet vi har i dag ble lagt til 1979. Sverre Knudsen vil lese høyt fra boka, vise bilder og spille musikk fra perioden. Vi følger den unge Knudsen på jakt etter identitet og tilhørighet – noe han først finner da han hører Sex Pistols og Anarchy in the UK på tampen av 1976.

Åpning av utstillingen «Bildan te'n Aage»

Torsdag 01. februar kl 19:00

Fotografier av Aage Asphaug
Gjester på åpningen: Svartlamon Hardkor, Bernt Erik Pedersen og Terje Visnes

I utstillingen Bildan te’n Aage vises et utvalg av fotografiene til Aage Asphaug (1962-2017). På nittitallet jobbet Aage som kultur og konsertfotograf for Adresseavisen, der han fikk kombinert sine interesser for fotografi og musikk.

Brygga Sessions

Torsdag 1. februar (Temporary) og Fredag 2. februar (9 Grader Nord) kl 18 
30 billetter legges ut for salg pr session

Bli med på eksklusiv live innspilling i studio! «Brygga Sessions» er en konsertserie der du kan være med når den ferskeste musikken i Trondheim blir spilt inn i Brygga Studio. På en session er det plass til rundt 30 publikummere som får ta del i intimkonserten – som både blir filmet og spilt inn samtidig.

Bing-Oh!

Lørdag 3.februar kl 17
20 kr per bingobrett (cash eller kort)

AKKS Trondheim inviterer til bingo i festivalbaren under Trondheim Calling. Kom og varm opp til kveldens konserter med oss. Vi lover god stemning og kule premier.

Tilgjengelighet

Vi bruker informasjonskapsler og analyserer besøk. Les vår personvernserklæring.