Trondheim Calling | Finesse fra soverommet

Finesse fra soverommet

Mads Veslelia Foto: Presse

Han er 24 år og bor på rommet til bestemor i Hønefoss. Det hindret ikke Mads Veslelia i å bli omtalt som en ny Eminem av både Fat Joe og MTV.

Med et navn som får oss til å tro at han hører hjemme i samme sjanger som Odd Nordstoga, satser hønefossingen på rap internasjonalt. Sommeren 2015, tok det helt av viralt hvor både Fat Joe, Chris Brown, MTV, Complex, Tyga og flere uttalte seg om rapperens slående likhet med Detroit-rapperen Eminem. På 2000-tallet da Eminem slo gjennom fullstendig, var kopiene overalt. Nå er det nærmest vintage å begi seg ut på et slikt prosjekt. – Det skaffet meg veldig mange utenlandske lyttere, og åpnet veldig mange dører for meg, sier 24-åringen, som ble signert på Sony Music rett etterpå.

Will the real Mads Veslelia please stand up?

Låtene hans er hørt 1,5 millioner ganger, og han har vært i studio i Los Angeles med Drumma Boy, som har produsert for artister som Kanye West, Chris Brown, Usher og Lil’Wayne fra før. I tillegg har Veslelia jobbet med Schoolboy Q-produsenten Marley Waters og J. Bynum som har produsert for Rick Ross. Mange vil nok si at dette er litt av en gjeng å menge seg med, men tross dette har han ikke havna under «kjente hønefossinger» på wikipedia sammen med Karsten Alnæs og Frode Andresen.

De har ikke vært på MTV engang, kjennes uretten?

– Jeg har aldri hørt om «kjente hønefossinger», og heller ikke de du nevnte så jeg tror det går fint. Jeg er kanskje ikke så oppdatert som jeg burde.

Ikke overraskende heter det kommende debutalbumet hans «My bedroom», som handler om ferden fra nettopp soverommet og inn i amerikanske studio. Det er nesten litt «8 Mile» over historien.

«Jeg skylder på god akustikk hos mormor»

Hvor Detroit er Hønefoss da, på en skala fra 1-10? Er det noen drive-by’s i Ringerike om dagen?

– Det opplagte svaret på det spørsmålet er 1, men man finner alle slags mennesker uansett hvor man er i verden, så hvem vet. Men Hønefoss er vel mer kjent for tømmer enn drive-by’s.

Bygdebeef

Men, det kan da gå hardt for seg på bygda. Veslelia havnet i klammeri med OnklP høsten 2015, hvor han snappet endel frekke kommentarer om den tidligere Dirty Oppland-rapperen.

Det er 143 km mellom Hønefoss og Lillehammer. Ikke redd for en drive-by fra «noen» fra Lillehammer?

Hønefoss takler Lillehammer, any day.

Hvorfor engelsk? Med ønske om å bli verdenskjent?

– Jeg har alltid rappet på engelsk, og målet var vel å kunne nå ut lenger enn Norge, at mennesker i flere land kan forstå hva jeg sier. Jeg tviler på at Fat Joe hadde følt linjene mine om de var norske, så jeg er glad for at jeg har kjørt på med engelsken og ikke forandret det fordi så få i landet gjorde det.

Hvorfor gjør du det her? Hvorfor driver du med rap?

– Fordi jeg føler for det, det gir meg mye og når det i tillegg gir andre noe ser jeg en større sammenheng i det jeg driver med. Også er det jo jævlig fett å bare skrive rim generelt også da.

«Jeg har tatovert ”Wannabe" på brystet»

Hva tenker du om standarden i norsk rap for øyeblikket? Utviklinga siste åra?

– Jeg følger egentlig ikke med på den jeg ass, arrogant som jeg er. Sitter inne på rommet å gjør greia mi.

På rommet ditt ja, kommer ikke rap fra gata?

– Det gjorde den nok, men nå finner man rap i alle former. Alle steder. Rapping fra rommet mitt hos mormor fikk meg flydd ut til L.A for å jobbe der med høyt respekterte produsenter i gamet, så det sier vel sitt om hvor spredt rap er og hva det kan gjøre selv om man holder til alene fra et soverom.


Rapper på heltid

Etter boosten i fjor sommer, tjener Vesleleia nok til å være rapper på heltid, og husleia hos bestemor er overkommelig. – Går det bedre nå, må jeg nesten flytte ut. Men jeg skylder på god akustikk hos mormor, og blir der 20 år til, tenker jeg.

Hva synes mormor, da? Er hun fan?

– Hun er glad jeg endelig tjener på det og er stolt av at jeg kan gjøre det jeg gjør, men om hun føler mine hotte bars, vet jeg ikke så mye om, sier han, og legger til at han tar sin inspirasjon fra Yelawolf, Eminem, Rittz, Tech9ne og Hopsin når han skriver.

Av norske artister er det i så fall Karpe Diem: – De gjør alltid noe annerledes, og stepper opp for hver skive. Det har jeg stor respekt for, sier han. Men han vet ikke om han kommer til å gjøre noen norske samarbeid i nærmeste framtid: – Gjør jeg noe så lite som en norsk-talende snap, får jeg pes av de utenlandske lytterne, så jeg vil nok holde det meste rundt meg forståelig for 50% av fanbasen min.

Hvilke andre artister på Trondheim Calling vil du anbefale?

– Alle bortsett fra han wannabe Shady-fyren!

Hvor mye selvironi er det i det du driver med?

– Jeg har tatovert «Wannabe» på brystet.


Mads Veslelia spiller fredag 5. februar på Brukbar/Blæst kl. 22.00
Tilgjengelighet

Vi bruker informasjonskapsler og analyserer besøk. Les vår personvernserklæring.