Trondheim Calling | FOG Yeah

FOG Yeah

Bandet Frukt og Grønt Foto: Presse

Trioen i Frukt og Grønt har akkurat nådd førerkort-alder, hevder at de verken er streite eller flinke, som ungdommen nå til dags.

Hei FOG (Frukt og grønt), eller er det Frukt og grønt (FOG), eller Frukt Og Grønt. FOG bare?

– Vi heter FOG, eller Frukt Og Grønt, eller FOG (Frukt Og Grønt), eller Frukt Og Grønt (FOG). Det kommer an på. Forkortelsen sto på en ukulele som tilhørte Gaute. Vi trengte et navn fort, og der var det. Senere ble det spørsmål rundt navnet, og en lydtekniker lurte på om det sto for Frukt Og Grønt. Så ble det det.

Dere er unge, akkurat bikka 18. I løpet av et par år har dere vunnet Trøndersk Mesterskap i pop og rock, og blitt nominert til «Årets mest lovende artist» av Adressa. Er det et resultat av dagens streite «flinkisungdom»?

– Vi er nettopp bikka 18. Ikke Gaute da, han er fortsatt 17. Vi er snarere det stikk motsatte av streit. Ingen av oss har studert musikk, sett bort ifra de få årene på kulturskolen. Vi er ikke et produkt av en organisert bandoppsetning, a la musikklinja eller Trøndertun – ingen «flinkisgruppe». Vår største ambisjon er å bli stor i Tyskland! Vi har også store ønsker om å få være med i en Chess-reklame, også vil vi selvfølgelig nå ut til våre medmennesker, med en kombinasjon av tekster og vakre melodier.

Trioen kan fortelle at når de komponerer musikk befinner seg i «Huset Ved Havet» – et koselig lite naust et stykke unna byen. Mye av musikken kommer som regel ut av en jam-session, men de kan også individuelt komme med masse materiale som de etter hvert setter sammen til en nøye planlagt komposisjon.

I oktober i fjor opptrådde FOG på en hyllestkonsert til «The Aller Værste» på Byscenen her i Trondheim, noe de enes om er det største høydepunktet så langt. De har også tilbragt endel tid i Oslo, hvor de har spilt på flere arenaer og oppdaget et annet musikkmiljø enn hva de er vant til: – Men det er positivt ment, altså.

I 2015 ga dere ut deres første utgivelse, «Barfot EP». Dere synger om ting som de fleste av oss kjenner igjen fra ungdomstida, nesten for godt. Fortell litt om låtene på EP-en?

– EP-en starter med «Hipsterdans» – en låt som er ment som et middel for å få folk til å danse. Tittelen kommer av den gang vår vokalist hadde sin første Slottsfjelltur, hvor han «danset» en dans som mange tydeligvis syntes var interessant. Det er vanskelig å beskrive i praksis, men kom på Trondheim Calling, så kan vi vise den. «Kontrollfrik», «Paradis» og «Surf» er tre låter som har vært med oss nesten fra begynnelsen av. De er et produkt av Gautes soveromskomponering, Gautes «barn».

Fra andre hold trekkes det slutninger mellom FOG og både Jokke & Valentinerne, JohnDoe, Raga Rockers, Nirvana og Pink Floyd.

Hva mener dere selv? Hvem har dere blitt inspirert av, og hvordan vil dere selv beskrive musikken til noen som ikke har hørt om FOG før?

Alle nevnte er jo store inspirasjoner, men vi trekker også inspirasjon fra andre musikksjangere som blant annet metall og visepop. Til og med listepop. Vi liker vi det, så vi lar oss inspirere. Vi er også fans av lokal musikk, Blomst har blant annet «gitt» oss mye.

Planer fremover?

Etter skolen er ferdig skal vi virkelig jobbe med FOG, og få ordnet en mulighet til å spille inn musikken vår i «Huset Ved Havet».

Hvilke band skal dere se på Trondheim Calling? Og hvilke artister anbefaler dere at publikum sjekker ut?

– Vi er mest sannsynlig for unge til å få sett så mange band, men Bokassa, Rick Ashtray og Whales & This Lake er noe folk definitivt bør sjekke ut!


FOG spiller fredag 5. februar på Café Løkka kl. 19.30 og lørdag 6. februar på Rockheim Scenen kl. 21.00
Tilgjengelighet

Vi bruker informasjonskapsler og analyserer besøk. Les vår personvernserklæring.