Trondheim Calling | Marte i mono

Marte i mono

Marte Eberson Foto: Monica Santos Herberg

2015 var et godt år for Marte Eberson og resten av gjengen i Highasakite. Med et par spellemannspriser i baklomma er keyboardisten klar for nye utfordringer, og i begynnelsen av 2016 gir hun ut sitt første soloalbum. Vi tar en god gammeldags Q&A med Marte for å bli bedre kjent med henne og soloprosjektet.

Tekst: Maren Kronlund / Foto: Monica Santos Herberg
2015 var et godt år for Marte Eberson og resten av gjengen i Highasakite. Med et par spellemannspriser i baklomma er keyboardisten klar for nye utfordringer, og i begynnelsen av 2016 gir hun ut sitt første soloalbum. Vi tar en god gammeldags Q&A med Marte for å bli bedre kjent med henne og soloprosjektet.

Spotify har spådd hvilke norske artister som kommer til å gjøre det bra i 2016, og du er en av dem. Hva tenker du om dette? Hvorfor tror du Spotify har så stor tro på deg?

– Jeg ble veldig glad! Det stas å bli lagt merke til, da har man kanskje gjort noe riktig på veien. Forhåpentligvis har de hørt noe av musikken jeg allerede har gitt ut, liker det og tenker at det vil komme mer bra musikk fra meg, hehe.

I et intervju med Vårt Land snakker du om at låtene på det nye albumet ditt er preget av sinne og frustrasjon - hva kan vi forvente ved plateslipp? Er det en tematikk som går igjen på hele albumet, eller er det mer variasjon?

– Ja, det er nok en underliggende tematikk som går igjen på albumet, til en viss grad. Det kan oppstå mye sinne når det blir for store mengder misforståelser og dårlig kommunikasjon. Det tærer på kropp og sjel, og man kan finne på å gjøre ting man angrer på, og slik går det rundt i ring. Misforståelser, krangling, sinne, handling, anger, forsoning, osv.

Annet enn plateslipp, hva gleder du deg mest til i 2016?

– Jeg skal være forlover til venninnen min, Natalie Sandtorv som gifter seg i juli. Det gleder jeg meg veldig til. Ellers er plateslipp med Highasakite og trioen Cokko det viktigste som skjer. Det gleder jeg meg helt sinnsykt til!

Hva har inspirert deg til å holde på med musikk? Eventuelt inspirasjon generelt?

– Det er livet mitt, så jeg må gjøre det! Jeg kan ikke huske å ha hatt et liv uten å lage og produsere musikk. Det er også det eneste jeg føler at jeg mestrer, så uten arbeidet med musikk hadde jeg vært helt lost. Jeg har aldri hatt en «vanlig» jobb eller studert noe annet enn utøvende musikk. Jeg tror pågangsmotet ligger i at jeg ønsker å lage kunst som kan berøre folk. Lage drama. Jeg kan bli veldig inspirert av teater og filmer. Moren min er teateranmelder, så fra jeg var liten har jeg vært mye på teater. Jeg ble raskt fasinert av åpenheten og det at det ikke var en skjerm mellom skuespillerne og publikum, men en tydelig direkthet. Dette er noe jeg tenker mye på i musikkens verden og – det fantastiske med å stå på en scene og fremføre musikk direkte til et nært publikum, og prøve å berøre dem på et vis.

«Trondheimspublikummet har en egen varme og tilstedeværelse som er unik. Det er alltid fantastisk å spille i byen.»

Hva er det største du har opplevd gjennom karrieren?

– Jeg tror det må være da vi fikk Spellemannsprisen for beste popgruppe med Highasakite. Det var en voldsom barnslig, eksplosiv glede jeg følte da. En glede jeg trodde hørte barndommen til, så det var sykt godt å kjenne at den fortsatt var inni meg.

Du var en av de første artistene som ble bekreftet til Trondheim Calling. Har du et forhold til festivalen fra før? Og hva ser du fram til med å spille der?

– Jeg gleder meg selvsagt veldig til å spille på Trondheim Calling. Jeg har aldri spilt på festivalen før, men har spilt i Trondheim flere ganger med Highasakite. Trondheimspublikummet har en egen varme og tilstedeværelse som er unik. Det er alltid fantastisk å spille i byen, så håper det blir fantastisk nå og!

Hva er ditt forhold til Trondheim?

– Jeg elsker å være i Trondheim! Jeg var der så mye i studietiden, siden jeg spilte med folk som gikk på jazzlinja. Jeg gikk også på Sund FHS på Inderøy da jeg var 18 år, og da fartet jeg mye inn til Trondheim for å dra på konserter og for å shoppe. Trondheim var den første byen jeg ble godt kjent med etter å ha bodd i Oslo i 18 år – mitt første møte med en annen by og et annen miljø.

Tre kjappe med Marte:

Hvem/hva gjør deg lykkelig?
– Prosecco, kjærlighet, mannen min, vennene mine og familien min.

Hvem/hva gjør deg sint?
– Fordommer og fremmedfrykt

Hvem/hva ville du helst vært om du kunne velge?
– Jeg vil helst være meg selv. Hadde vært spennende å være Carrie Mathison (Homeland) for et par dager, men ikke noe mer enn det.


Marte Eberson spiller fredag 5. februar på Søstrene Karlsen kl. 23.00
Tilgjengelighet

Vi bruker informasjonskapsler og analyserer besøk. Les vår personvernserklæring.