Trondheim Calling | Musikklitterært program på Trondheim…

Musikklitterært program på Trondheim Folkebibliotek

Under Trondheim Calling kan du få med deg mange spennende litterære samtaler og debatter på Trondheim Folkebibliotek. Arrangementene er gratis, og du trenger ikke billett til Trondheim Calling for å komme inn.

Historien om norske gitarer

Når: torsdag 1. februar kl. 18.00-19.00
Hvor: Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
Gratis inngang

Med boken Norske gitarer (Jæren forlag, 2017) presenteres for første gang historien om norske gitarer, og de som laget disse. Forfatter Asgaut Steinnes er Norges fremste ekspert på området, og har laget en dokumentasjon gjennom bilder og tekst av den håndverksmessige siden av norsk gitarproduksjon, fra ca. 1790 og fram til i dag. Asgaut vil fortelle om arbeidet med boken i en samtale ledet av Skjalg Raaen (Åge og Sambandet). I tillegg vil Andreas Aase, Magnus Børmark (22, Gåte), Arnt Rian og Kristoffer Lo komme med sine betraktninger om gitaren som instrument i et historisk og musikalsk perspektiv. 

1979

Når: fredag 2. februar kl. 18.00-19.00
Hvor: Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
Gratis inngang

Opplev Sverre Knudsen (The Aller Værste!) i samtale med Ole Jacob Hoel.

Utgangspunktet for samtalen er Knudsens egen bok, 1979 (Aschehoug, 2015), som forteller historien om hvordan han selv fant sin identitet og tilhørighet i det tiåret som, ifølge Knudsen, la fundamentet for det samfunnet vi har i dag. Hva gjorde at han selv ble musiker og hvilke krefter hadde innflytelse på hans valg? Kan inntrykkene, opplevelsene og påvirkningene han opplevde på noen som helst måte gjenkjennes i det dagens unge musikere opplever – eller er det en helt annen verden?

Hvordan går det med samisk musikk, sånn egentlig?

Når: lørdag 3. februar kl. 15.30-16.30
Hvor: Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
Gratis inngang

Mari Boine banet veien, men er i dag ikke alene om å trone på den samiske musikkhimmelen. Aldri før har samisk musikk holdt så høyt nivå i så mange sjangere, og gjort det så godt på det internasjonale markedet.

Hva er potensialet for samisk musikk som eksportvare og hva skal til for at det norske markedet kjøper mer samisk musikk? Eller er samisk musikks hovedmarked utelukkende internasjonalt?

Vi møter et panel bestående av aktuelle samiske artister, den norske musikkbransjen og samiske kulturpolitiske aktører.

Samtalen ledes av Christina Hætta (Samerådets leder for Kultur).

Panelet består av:

  • Ella Marie Hætta Isaksen (vokalist i Trondheim Calling-aktuelle ISÁK)
  • Nils Rune Utsi (aka Slincraze)
  • Henrik Olsen (Sametingets råd for kultur)
  • Kathrine Synnes Finnskog (direktør i Music Norway) 
  • Viktoria Eriksen (Universal Music Norge)

Norsk PopPoesi med Mona B. Riise

Når: lørdag 3. februar kl. 17.00-18.00
Hvor: Rådhussalen, Trondheim folkebibliotek
Gratis inngang

Med en helt rykende fersk bok i bagasjen kommer Mona B. Riise til Trondheim folkebibliotek for å snakke om sangtekster; både sine egne favoritter og de tekstlinjene som har blitt som nasjonalskatter å regne.

Boken Norsk PopPoesi (Pax forlag, 2017) er en samling poetiske høydepunkter fra norsk pop, rock og rap presentert av Mona. Denne lørdagen vil hun, i samtale med bl.a. Jonas Skybakmoen, snakke om låtskriving, tekstenes betydning i en låt og hvorfor noen tekster overlever generasjon etter generasjon.  

NB. Flere gjester annonseres fortløpende. 

Tilgjengelighet

Vi bruker informasjonskapsler og analyserer besøk. Les vår personvernserklæring.