Show us the money!

Presenteres av Trondheim Calling

I mange år har musikkfeltet presset på og løftet miljø og bærekraft. Nå er det flere av oss som forventer klar handling fra offentlige myndigheter. Penga på bordet!

Ravnedalen Live har arbeidet forskningsbasert og systematisk i
verdikjeden for å gjøre tiltak i festivalen, men også for å legge ballen klar for politiske / regulatoriske myndigheter. Nå har de laget Norges første materialstrømanalyse på festival – hva kan vi lære?

Basert på erfaring, forskning og analyse fra flere sider av festivalbordet – presenterer vi i dette panelet verktøy, tiltak og krav vi arrangører/artister/agenter/byråkrater kan bruke og stille til hverandre.

For hvorfor skal enkeltaktører brekke ryggen på å være bærekraftige, når det er mest lønnsomt å drive med bruk og kast. Her trengs like konkurransevilkår – med andre ord klare krav fra kommuner, fra fylke, fra stat og private/semiprivate fond og pengesekker.

Stikkord er sirkularitet, regenerative forretningsprinsipper og helhetlig bærekraft – langt mer enn CO2.

Deltakere

Moderator: MIRA SVARTNES THORSEN
Mira Svartnes Thorsen er festivalsjef for Ravnedalen Live, prosjektleder for omstillingsnettverket Arena For Bærekraft, medeier og styreleder i
Vaktbua og har de siste 20 år drevet omfattende arbeid innen politikk, kultur og bærekraftig omstilling. Hun var med på å starte Sørlandets største frie helårsarrangør, Dirty Old Town, i 2010.

Hun gikk ut av lokalpolitikken i 2023, etter 16 år som folkevalgt, de siste 4 i formannskapet. Nå er hun aller mest fokusert på at myndighetene skal innføre reguleringer, krav og nye insentiver for å realisere et sosialt rettferdig lavutslippssamfunn.

MAREN LUNDHAUG
Maren jobber som prosjektleder for grønne anskaffelser i Lofotrådet, det vil si at hun jobber for at kommunene i Lofoten skal ta et større miljøansvar med pengene sine. Maren er utdannet innen industriell økologi og har syv år erfaring som forsker på materialflytanalyse fra NTNU. Hun er spesielt opptatt av å følge materialer og verdikjeder for å finne ut hvordan vi kan stille gode miljøkrav når vi skal bruke penger som faktisk har en miljøgevinst. I sommer var hun med og gjorde materialflytanalysen for Ravnedalen Live.

CATHRINE BARTH
Cathrine Barth er fagleder for sirkulær økonomi ved strategibyrået Natural State og arbeider med systemorientert design og forretningsutvikling for sirkulær verdiskaping for selskaper, organisasjoner og regioner. Hun startet og medfinansierte den anerkjente prosessen «Byggfloken» med Statsbygg/Æra i 2018, og den norske sirkulærøkonomi-benchmarken 2017 med Deloitte. Hun var initiativtaker til Norway Circular GAP-rapporten, ledet aktørstrategien og var en del av lanseringskampanjen. Cathrine er også initiativtaker og medgrunnlegger av Nordic Circular Hotspot.

Cathrine har erfaring fra bioøkonomi-prosjekter som BIOSIRKEL, flere materialstrømsanalyser som Poland Circularity Gap Report og Materialstrømskartlegging i Lofoten, Vesterålen og Hålogaland, samt festivalen Ravnedalen Live. Hun har også omfattende erfaring innen offentlige anliggender og policyinnovasjoner for sirkulær økonomi, og har vært en del av en internasjonal arbeidsgruppe som har skapt nye ISO-standarder for sirkulær økonomi.